Desrierea proiectului

În cadrul Universității de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara cu sediul în Timişoara, P-ţa Eftimie Murgu nr. 2A, 300041, se derulează proiectul cu titlul: „Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate” acronim NUTRIGEN, Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Proiectul NutriGen este o premieră naţională în domeniul nutrigenomicii, fiind primul proiect care îşi propune să dezvolte şi apoi să implementeze principiile nutriţiei de precizie în tratamentul dereglărilor metabolice asociate obezităţii, atât la adulţi cât şi la copii. Concret, proiectul va utiliza identificarea variaţiilor genetice pentru a prescrie adulţilor şi copiilor supraponderali un tratament cu alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale.Ipoteza ştiinţifică este că administrarea acestor alimente dietetice va optimiza răspunsul la tratamentul medicamentos al indivizilor supraponderali şi obezi, cu scopul normalizării parametrilor clinici asociaţi dereglărilor metabolice asociate.

Proiectul este condus de Dr. Mihai Niculescu, MD, PhD (director de proiect), care lucrează de peste 2 ani în două companii private americane de tip start-up: Advanced Nutrigenomics (fondator) şi Nutrigene Sciences (chief scientific officer), ultima având ca obiect de activitate CDI, şi fiind înfiinţată ca un start-up de tip « spin-off » al Universităţii Carolina de Nord (Chapel Hill), universitate în care specialistul a lucrat în perioada (2000-2015). Dr. Mihai Niculescu are experienţă atât în cercetare cât şi în implementare (experienţă practică, economică, de valorificare a rezultatelor cercetării), vizând transferul rezultatelor proiectului în economia românească. Aceste rezultate vor fi implementate în producţie printr–un proiect de inovare eligibil în cadrul acţiunilor vizând creşterea capacităţii CDI a înteprinderilor (start-up al UMFVBT). Prin experienţa lui va susţine UMFVBT în crearea de parteneriate cu mediul de afaceri.

Obiective specifice

1. Stabilirea unui model de semnaturi genetice, implicat in metabolismul donarii de grupe metil si in cel al acizilor grasi nesaturati omega-6/3, cu valoare predictiva mare pentru clasificarea dislipidemiilor si al rezistentei la insulina la subiectii obezi: a. Stabilirea modelului de semnaturi genetice la adultii obezi si dislipidemici și la copiii obezi având rezistență la insulină; Stabilirea corelatiilor dintre concentratiile sangvine/plasmatice ale metabolitilor relevanti, semnaturile genetice si profilul dislipidemic la adulti, si respectiv profilul rezistentei la insulina la copii obezi.

2. Stabilirea eficacitatii unui tratament cu un aliment dietetic specific si corelat cu semnatura genetica (nutrigenomica), in functie de corelatiile realizate în prima parte a proiectului: Implementarea unui tratament cu alimentul dietetic (la adulti și copii), in prezenta/absenta oricaror altor tratamente deja prescrise.

Rezultate și impact

Activităţile de cercetare vor fi orientate către posibila translaţie a rezultatelor în practica clinică, transferul de noi biotehnologii către grupuri industriale în vederea producţiei pe scară largă de noi produse terapeutice (alimente dietetice cu calităţi farmacologice). Proiectul NutriGen va genera un nou model aplicabil dislipidemiilor si diabetului zaharat asociate obezitatii. Noutatea acestui model consta in posibilitatea stabilirii unui scor individual de risc (modelare a raspunsului) si justificarea stiintifica a compozitiei tratamentului dietetic in functie de scorul genetic obtinut. Aceasta abordare reprezinta un model unic pe plan international si este recunoscuta și susținută de University of North Carolina at Chapel Hill care sprijină logistic o companie start-up inființată cu acest scop și din care directorul de proiect (Dr. Mihai Niculescu) face parte.

Studiul va genera, pentru prima data la nivel mondial, un model aplicabil de tratament cu un aliment dietetic, adaptat patrimoniului genetic al subiectilor inclusi in studiu. Se va identifica un model care ia in considerare dependenta fenotipului biochimic de statutul genetic al pacientului. Rezultatele vor permite aplicarea unui tratament cu un aliment dietetic si optimizarea tratamentului antidislipidemic (adulti) sau al rezistentei la insulina (copii) pe criterii nutrigenomice. Astfel, beneficiari directi vor fi pacienții cu obezitate, adulti si copii dar si populatia generala, care doreste sa aplice un stil de viata si un program de nutritie adecvat si sa imbatraneasca sanatos.

Impactul estimat al proiectului: modificarea comportamentului alimentar al populației și reducerea segmentului de piață fast-food în favoarea alimentației sănătoase, reducea consumul de medicamente convenționale și creșterea segmentul de piață al alimentelor ca medicament dietetic, modificarea strategiei de sănătate către creșterea interesului pentru utilizarea testării genetice cu rol de predicție și creșterea accentului medicinei preventive față de medicina curativă.